Компанії не зможуть замінити вікна без можливості придбати необхідні матеріали

Олена Сердюк 21 марта 2022 г. в 11:34

Компанії не зможуть замінити вікна без можливості придбати необхідні матеріали

Через обстріли та бомбардування російськими військами житлових, громадських будівель та промислових об'єктів виникла нагальна потреба у ремонті та заміні віконних та дверних конструкцій.
Проте віконним компаніям зараз важко отримати необхідні комплектуючі. Основну частину треба закуповувати за кордоном, але доступ до валютних ресурсів обмежений, тобто неможливо купити валюту для імпорту. Відповідно, замінити людям вікна, двері або заново засклити фасад неможливо.

Для налагодження імпорту уряд затвердив перелік критичних товарів. Але у Постанові КМУ від 24.02.2022 р. № 153 «Про перелік товарів критичного імпорту» відсутні матеріали необхідні для виробництва вікон та дверей.

Українська Асоціація Віконних Систем (УАВС) виступила з ініціативою включити відповідні коди УКТЗЕД до вищезазначеної Постанови.

Коди УКТЗЕД, яких потребуються виробники віконних систем:


У постанову та пропонований додатковий перелік не включено листове скло (7004), необхідне для виготовлення склопакетів, у тому числі енергоефективних та загартованих.

УАВС звернувся до Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Мінрегіону з проханням допомогти розв'язати проблему функціонування рикну вікон та дверей в Україні.
А також закликає всіх учасників ринку доєднатися.

Наразі, якщо від обстрілів чи бомбардувань вилетять вікна чи скло, люди можуть лише закрити отвори міцною плівкою або забити, наприклад, фанерою. Якщо ці матеріали є.

Последние новости раздела