Через війну різко подорожчали сталь та кольорові метали

Олена Сердюк 11 апреля 2022 г. в 18:06

Німецька асоціація виробників замків та фурнітури FVSB зазначила, що вторгнення російських військ в Україну посилило тенденцію зростання цін на кольорові метали та сталеву продукцію. Це спостерігається протягом останніх двох років і зазнало додаткової динаміки з військовим наступом. Компаніям стає все важче розраховувати ціни, а ситуація з постачанням демонструє дедалі більшу невизначеність.

За оцінками FVSB, ціни в березні 2022 року порівняно з торішніми значеннями:


«Ринок реагує на те, що росія є третім у світі виробником цього важливого сплаву (нікелю – прим. ред) після Індонезії та Філіппін», — сказав заступник керуючого директора FVSB Хольгер Кох (Holger Koch).

Заборона ЄС на імпорт металопродукції з росії та білорусі та перебої в українському виробництві сталі призвели до вибуху цін. Його доповнює зростання цін на сировину та енергоносії. У Міністерстві економіки України повідомили, що експорт плаского прокату в березні скоротився майже в 10 разів у порівнянні з лютим до 47 тисяч тонн. За деякими позиціями металургії експорт взагалі не здійснювався. Це пов’язано насамперед із знищенням металургійних об’єктів та зупинкою виробництва.

Лише за місяць у березні ціни різко зросли:За рік рівень інфляції досяг від 55,6% для холодновальцьованого листа до 112,8% для важкої плити.

Оглядачі ринку вважають постачання залізної руди та коксівного вугілля достатніми в середньостроковій перспективі. Але є дефіцит металобрухту через відсутність постачання з України та росії. Тому в короткостроковій перспективі слід очікувати подальшого зростання цін у металургійному секторі.

Последние новости раздела