Набули чинності вимоги до вікон щодо дитячої безпеки (уточнено)
Фото: OKNA.ua

Набули чинності вимоги до вікон щодо дитячої безпеки (уточнено)

1 вересня 2022 року набула чинності Зміна №1 ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення»↗️ згідно з наказом Міністерства розвитку громад та територій України. Спочатку вона була відтермінована наказом Мінрегіону від 08.04.2022 р. № 62 на 30 календарних днів з наступного дня після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Але наказом Мінрегіону від 26.06.2022 року № 116 ввели в дію Зміну з вересня 2022 року.

У зміні пропрацьовані питання безпеки, в основному протипожежної, уточнює OKNA.ua. Деякі зміни торкнулися безпосередньо вікон.

Поняття «лоджія» отримало нове визначення:
Лоджія – приміщення, вбудоване в будинок або прибудоване до нього, що має стіни з трьох боків (або з двох – при кутовому розташуванні) на всю висоту поверху і огорожу з відкритою боку. Може виконуватися з покриттям і склінням, має глибину, обумовлену умовами інсоляції та освітлення приміщення, до якого вона примикає

Уже усталене для віконного ринку поняття «французький балкон» тепер затверджене:
Балкон французький – тип балкона, що не має власної площадки, де огорожа встановлюється безпосередньо у прорізі із зовнішнього боку, прямо перед дверима. Можливий також варіант з площадкою глибиною не більше ніж 0,4 м;

Пункт 9.5, у якому раніше йшлося про металеві грати на вікнах сходових клітин, доповнено вимогами безпеки дітей вдома:
«З метою запобігання травматизму та можливості випадіння дітей з вікон світлопрозорі огороджувальні конструкції, окрім балконних та вхідних дверей, мають бути укомплектовані спеціальними пристроями блокування, які блокують або обмежують відчинення стулки у поворотному положенні до 89 мм, але дозволяють функціонування відкидного чи паралельно висувного положення стулок. Такі спеціальні пристрої блокування повинні відповідати ДСТУ EN 16281, ДСТУ EN 13126-5».
Також для визначення загальної площі квартир додано примітку щодо засклених балконів та лоджій: знижувальний коефіцієнт для них дорівнює одиниці:
«Примітка. Для засклених балконів і лоджій, веранд, холодних комор приймається коефіцієнт, що дорівнює 1,0».

У вимогах до окремих елементів будинків урегулювали рівень покрівлі прибудованих приміщень:
«Рівень покрівлі вбудованих і вбудовано-прибудованих приміщень громадського призначення в місцях примикання до житлової частини будинку не повинен перевищувати позначок підлоги вище розташованих житлових приміщень, а за наявності балконів, лоджій не повинен перевищувати позначок їх підлоги».
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22410
Алюмінієві профілі Profilco