Вчені покращили ефективність прозорих сонячних батарей, які можна використовувати на фасадах
Фото: Alain Herzog
Комірки Гретцеля встановлені в конференц-центрі SwissTech, Швейцарія.

Вчені покращили ефективність прозорих сонячних батарей, які можна використовувати на фасадах

Команда вчених з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) у Швейцарії покращила ефективність чутливих до барвників сонячних елементів (DSC). Вони перетворюють видиме світло в електричну енергію. А підвищення ефективності робить цю технологію життєздатною для масового виробництва дешевих енергогенеруючих панелей.

DSC, відомі як комірки Гретцеля, були спільно винайдені Брайаном О'Ріганом і Майклом Гретцелем у 1988 році як альтернативний недорогий сонячний елемент. Вони дешеві, прозорі та гнучкі, але менш ефективні, ніж звичайні сонячні панелі.

Вчені з EPFL підвищили ефективність чутливих до барвника сонячних елементів більш ніж на 15% при потраплянні прямих сонячних променів та на 30% при розсіяному світлі.
У своєму дослідженні, опублікованому в Nature, вчені повідомляють, що нові фотосенсибілізатори тепер можуть збирати видиме світло у всьому діапазоні. Це «відкриває шлях для легкого доступу до високопродуктивних DSC і пропонує багатообіцяючі перспективи» для різних застосувань.

Читати ще: Різнокольорові фасадні сонячні панелі розробили для архітекторів


DSC вже використовуються в дахових вікнах, оранжереях та скляних фасадах. Але вдосконалення технології робить їх ще привабливішими для використання на фасадах будівель та теплицях.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22432
Ролети з теплим коробом GANT