ЄС планує прискорити енергооновлення будівель

Дарина Чабан 17 мая 2024 г. в 09:31

Європейський Союз прийняв посилену Директиву про енергетичну ефективність будівель ([a:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202401275;value:EPBD]↗️), яка спрямована на зменшення викидів та використання енергії в будівлях.
У контексті України, [a:https://okna.ua/ua/news/20221021/posylennya-vymoh-do-enerhoefektyvnosti;value:вимоги до теплової ізоляції та енергоефективності будівель були переглянуті в 2021 році], а введені в дію в 2022 році. Норми будівництва в Україні переглядаються що п'ять років.

Згідно з новими вимогами, кожна країна-член ЄС встановлює власну дорожню карту з метою зниження середнього споживання первинної енергії житловими будівлями на 16% до 2030 року та на 20-22% до 2035 року. Щодо нежитлових будівель, планується ремонт 16% найбільш зношених будівель до 2030 року та 26% - до 2033 року.
Однак держави-члени матимуть можливість звільнити певні категорії житлових та нежитлових будівель від цих обов'язків, включаючи історичні будівлі та дачні будинки.

Нова Директива встановлює мінімальні стандарти енергоефективності (MEPS) лише для нежитлових будівель, проте підкреслює необхідність реконструкції найгірших будівель з метою покращення енергоефективності. Також передбачено, що всі нові будівлі в ЄС повинні мати "нульові викиди" від викопного палива з певних дат.

Для нових будівель стандартом стають "нульові викиди". Це означає, що всі нові житлові та нежитлові будинки мають мати нульові викиди від використання копальних видів палива. Для громадських будівель такий стандарт запроваджується з 1 січня 2028 року, а для інших нових будівель - з 1 січня 2030 року, хоча передбачаються винятки в певних випадках.

Оновлений EPBD також сприяє реконструкції, введенням схем "Паспортів реконструкції будівель" та загальних вимог щодо національних баз даних про енергетичну ефективність будівель. Ці заходи спрямовані на покращення планування та реалізації ремонтів будівель з метою зменшення споживання енергії.

Последние новости раздела