В Україні з'явився комфортний енергоефективний будинок-презентація

Олена Сердюк 12 червня 2015 р. о 12:48

10 червня 2015 відбулося урочисте відкриття енергоефективного будинку OptimaHouse, який розташований на території котеджного селища «Біг-Бен». Проект зі зведення першого в Україні енергоефективного будинку стартував у серпні 2014 року і, як повідомив керівник компанії-забудовника «Доступне житло» Іван Перегінець, будинок днями введено в експлуатацію.

Як акцентував увагу Юрій Ткаченко, генеральний директор компанії «Шнейдер Електрик Україна», OptimaHouse — будинок оптимальний. «Ми (компанії-партнери, які взяли участь у проекті — прим. ред.) Вирішили себе обмежувати у використанні надлишкових технологій для цього будинку, тобто коли у вас є бюджет, доводиться обмежувати свої ідеї. Спробували вписатися в дуже вузький бюджет — 1000 $ за квадратний метр. Ми хотіли досягти певних результатів в енергоспоживанні, комфорті і в екологічності. І застосовували тільки те обладнання, яке наближало нас до цієї цифри. Тому все, що ми вибирали, всі інженерні системи і конструкції, які тут застосовані, вони завжди зважувалися за такими параметрами: наскільки вони наближають нас до нашої мети по енергоспоживанню і комфорту, і наскільки це здорожує конструкцію».

Згідно теплоенергетичного паспорту будівлі, розрахункова питома витрата теплової енергії на опалення становить 37,44 кВт˙ч/м2 в рік при нормативному 136,29 кВт˙ч/м2 в рік. Будинок належить до класу «А» по ​​споживанню теплової енергії на опалення і вентиляцію, що підтверджено серією дослідів, проведених «Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій». З досвіду енергоефективного будинку побудованому в 2013 році в Білорусі, фактичні значення витрат можуть бути ефективніше за розрахункові. Після двох років експлуатації білоруський будинок споживає 14 кВт˙ч/м2 в рік при розрахунковому значенні 30 кВт˙ч/м2 в рік. В основному це відбулося за рахунок зсуву клімату — не було суворих зим.

На презентації будинку архітектор, Олександр Кучерявий, зазначив, що енергоспоживання OptimaHouse складе 8 тис. кВт˙год на рік (за його розрахунками аналогічний будинок побудований за нормами буде споживати 23 тис. кВт˙год на рік). Наприклад, у 2017 році для будинку, який не підключений до газу, тариф на електроенергію складе 0,9 грн за 1 кВт˙год. Згідно з цими показниками, рахунки за електрику для OptimaHouse і будинку, побудованого за нормами, будуть 600 грн/міс. і 1725 грн/міс. відповідно. На презентації OptimaHouse Геннадій Григорович Фаренюк, директор НДІБК, резюмував, що «нам потрібно не тільки те житло, яке ми можемо придбати, нам потрібно ще житло, за яке ми можемо платити в умовах постійного тренду: підвищення цін на енергоносії».

У цьому проекті перед вікнами були поставлені завдання щодо забезпечення теплоізоляції і природної освітленості. У будинку застосовані металопластикові вікна з коефіцієнтом теплопередачі 1 Вт/м2К, мансардні вікна з Uw = 0,78 Вт/м2К і розсувні система — вихід на терасу.
Загальна площа вікон відносно площі підлоги склала 31,5%. Їх розміщували для максимального надходження сонячного світла взимку, тим самим зменшуючи витрати на опалення, а для сонцезахисту влітку мансардні вікна обладнані автоматичними маркізетами, які підключені до системи «Розумний будинок».
Середній коефіцієнт освітленості по приміщеннях склав 3-5% (у рекомендаціях зазначено 0,5%).

Після офіційного відкриття будинку нового покоління, протягом двох років він буде відкритий для відвідувань, презентацій і різних заходів. Наприклад, цієї неділі (14 червня 2015 року) «Велюкс Україна» запрошує своїх партнерів відвідати будинок з екскурсією.

Останні новини розділу