Майбутнє за будівлями, які виробляють енергію

Олена Сердюк 21 січня 2021 р. о 13:32

Франція посилила вимоги до новобудов і планує будувати будівлі, які будуть генерувати надлишкову енергію, з 2021 року. Французький національний будівельний стандарт RT 2020 (фр. — Réglementation Thermique) мав запрацювати у 2020 році, але через пандемію був відкладений до літа 2021 року.

Попередній стандарт RT 2012 мав на меті зменшити споживання енергії в новобудовах до 50 кВт·год·рік/м2 на рік, обмежуючи витрати на опалення, кондиціонування, освітлення, гарячу воду та вентиляцію.
Основна відмінність RT 2020 полягає в тому, що всі нові будинки (як житлові, так громадські) мають виробляти більше енергії, ніж споживають. Тобто будинок RT 2020 це енергопозитивний будинок. Не плутати з поняттям активного будинку. В активних будинках увага приділяється не тільки енергоспоживанню, а в першу чергу комфорту, безпеці для здоров’я та навколишнього середовища.

Наразі Україна лише заявила про свій намір зобов’язати споруджувати будівлі зі споживанням близьким до нульового з 2027 року.
Читати ще: З 2027 року всі будівлі в Україні повинні бути енергонезалежними

У будівлі з позитивною енергією (BEPOS) необхідно максимально використовувати відновлювальні джерела енергії та зменшити потреби в енергії до мінімуму. Це передбачає:

Останні новини розділу