Європейський ринок закликає переглянути мінімальні стандарти енергоефективності

Олена Сердюк 4 листопада 2022 р. о 15:05

Європейські асоціації, неурядові організації, аналітичні центри та інвестори закликають Європейський парламент підвищити мінімальні стандарти енергоефективності (MEPS) у редакції Директиви про енергетичну ефективність будівель (EPBD). У підготовленому ініціативною групою пресрелізі, MEPS визначено як основний інструмент для розв'язання проблеми енергетичної бідності, енергетичної безпеки та декарбонізації. Як зазначає Glass for Europe, амбітні мінімальні стандарти енергоефективності — є варіантом, про який не пошкодують.

У документі йдеться про те, що схеми добровільної реновації будинків в Європі поки що не спрацювали. Згідно з наведеними даними, лише 1% будинків у ЄС щороку проходять енергетичну реконструкцію, а річний рівень капітального ремонту становить 0,2%. Тому фінансові стимули для ремонту мають бути підкріплені ефективними нормами.

Амбітні MEPS:


Норми, що діють зараз:
Клас G, згідно з сертифікатом енергоефективності, є найнижчим, а клас А надається будівлям із нульовим рівнем викидів.

Дослідницька група Guidehouse підрахувала ↗️, що перехід до класу B/C з використанням теплових насосів може зменшити імпорт газу приблизно на 45%, у порівнянні лише з 13% при переході до класу Е.

Оцінка аналітичного центру Bruegel показує, що близько 2,6% ВВП ЄС (майже 350 млрд євро) вже було витрачено державами-членами на субсидування рахунків на енергоносії. Ця сума перевищує оцінку ініціативної групи необхідного фінансування на рік для подвоєння амбітної енергореновації. Ось чому вони наполягають на перегляді EPBD.

Читайте ще: Посилено вимоги до енергоефективності вікон в Україні

Для довідок.
Згідно з визначенням Європейського Союзу, енергетична бідність виникає, коли рахунки за енергоносії складають високий відсоток доходу або коли домогосподарства скорочують споживання енергії до рівня, який негативно впливає на здоров’я та добробут.

Останні новини розділу