Українські виробники вікон не знижують енергоефективність вікон під час відбудови (уточнено)

Олена Сердюк 15 лютого 2023 р. о 18:28

Основні виробники вікон на ринку України зазначили, що виготовляють конструкції згідно з новим ДБН В.2.6-31:2021. Про це заявили лідери віконної галузі України під час круглого столу в рамках віконної конференції WINDO KYIV Conference IV.

У вересні 2022 року введено в дію ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель» (pdf)↗️. У переліку сфер застосування вимоги енергоефективності не поширюються на будівлі, які постраждали в аварійній ситуації:
1.4 Положення цих норм щодо мінімальних вимог до енергетичної ефективності будівель за показниками, що регламентуються у розділі 4 цих норм, не поширюються: на будівлі, що встановлені у статті 2 Закону ↗️; при виконанні будівельних робіт з відновлення окремих конструкцій будівель та споруд, з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) та відновлення функціонування об'єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення, без зміни їх геометричних розмірів; при реконструкції, капітальному ремонті частин будівлі (приміщень чи їх сукупності), які не є її відокремленою частиною.

Це може неправильно витлумачено як дозвіл на встановлення будь-яких вікон, якщо не ознайомитися з розділом 4:
4.2 Критерієм, за яким оцінюється енергетична ефективність житлових або
громадських будівель в цілому чи їх відокремлених частин (за умови їх автономності) є
виконання умови:
EPuse ≤ EPp,
де EPuse річне розрахункове або фактичне значення загального показника питомого
енергоспоживання будівлі при опаленні та охолодженні, що визначають згідно з 4.3

У ньому йдеться про питоме енергоспоживання будівлі при опаленні та охолодженні. А вимоги до вікон, як огороджувальних конструкцій, наведені у розділі 5 «Вимоги до теплотехнічних показників елементів теплоізоляційної оболонки будівель та споруд». Тобто під час відновлення вікна та двері мають досягати мінімально допустимого значення приведеного опору теплопередачі Rqmin.

Попри можливу плутанину в тлумаченні положень ДБН, основні виробники вікон на українському ринку не знижували показники енергоефективності.

Керівник «Акорд-С» Олександр Рязанов (ТМ Epsilon) зазначив, що їхня компанія бере некомерційну участь у відновленні та встановлює вікна, які відповідають ДБН В.2.6-31:2021. Оскільки розуміє, що ці вікна не будуть міняти або дуже довго, або ніколи.

Viknar’off бере займається відновленням як на некомерційній, так і на комерційній основі. І для всіх проєктів виготовляє вікна згідно ДБН.

А Завод Steko дотримується вимог та звертає на це увагу своїх дилерів. Коефіцієнт опору теплопередачі виготовленого вікна компанія прописує в рахунках.

Нова редакція ДБН В.2.6-31:2021 на 17-20% посилила вимоги до теплоізоляції вікон, балконів, фасадів, зовнішніх дверей.

Останні новини розділу