У житлових та громадських будинках будуватимуть сховища

Олена Сердюк 30 серпня 2023 р. о 13:52

10 серпня 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило нові будівельні норми будівництва захисних споруд цивільного захисту. Проєкт ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» ↗️ розміщено на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Протягом місяця його мають зареєструвати в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Примірник буде доступний у вільному безоплатному доступі.

Усі проєкти відбудови житлових та громадських будівель, у тому числі шкіл, садочків та лікарень, повинні передбачати захисні споруди. Вони також мають відповідати стандартам інклюзивності. У загальних положеннях зазначено:
Вхідні групи, тамбури, сходи, пандуси, майданчики, приміщення, шляхи руху всередині будівель або споруд, елементи оздоблення та інтер’єру захисних споруд та споруд подвійного призначення (СПП) повинні відповідати вимогам ДБН В.2.2-40 ↗️.

Відповідно до ДБН В.2.2-5 у сховищах необхідно застосовувати захисні або захисно-герметичні двері, стійкі до дії надмірного тиску ударної хвилі. Також:


Не допускається розміщення вікон в сховищах та СПП із захисними властивостями сховищ. Проте допускається проєктувати СПП із захисними властивостями протирадіаційного укриття з вікнами, які мають відповідати таким вимогам:
ДБН набирає чинності з 1 листопада 2023 року.

Останні новини розділу