Угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною очікує на ратифікацію Верховною Радою

Олена Сердюк 8 серпня 2024 р. о 21:55

Парламент Турецької Республіки ратифікував Угоду про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Туреччини. Вона була підписана 3 лютого 2022 року в Києві напередодні повномасштабного вторгнення.

Як зазначають в Кабміні, Туреччина входить до п’ятірки основних торгових партнерів України. Після ратифікації угоди мита на значну кількість українських товарів, зокрема на 93% промислових, будуть скасовані.

За даними Центра міжнародної торгівлі (ITC), імпорт із Туреччини кріплення, фурнітури для меблів, дверей, сходів..., дверних дотягувачів (товарна група 8302)


Машин для обробки гуми чи пластмас або для виробництва виробів із цих матеріалів (код 847780), які включають обладнання для виробництва ПВХ вікон та дверей, було завезено на суму:
Турецьких верстатів для свердління, фрезерування, нарізання тощо (8459), до переліку яких входить обладнання для виробництва алюмінієвих вікон та дверей, імпортовано на суму:
У 2023 році Україна експортувала до Туреччини найбільше жирів та олії, зернових, насіння, заліза та деревини.

Законопроєкт щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною Кабмін схвалив 7 травня 2024 року. Тепер її має ратифікувати Верховна Рада України.
Угода про вільну торгівлю набуває чинності після ратифікації парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.

Останні новини розділу