Експерти додали пропозиції до правок Директиви щодо енергоефективності будівель
OKNA.ua

Експерти додали пропозиції до правок Директиви щодо енергоефективності будівель

Європейська комісія пропонує до 2030 року скоротити викиди СО2 щонайменше на 55%. Для цього буде потрібне різке скорочення споживання енергії будинками, уточнює OKNA.ua. Тому у 2021 році розпочали перегляд Директиви про енергоефективність будівель (EPBD). А до квітня 2022 року експерти та спеціалізовані асоціації залишали пропозиції щодо покращення вимог.

Новий текст Директиви додає нове поняття «будівля з нульовими викидами» — будівлі, де низька кількість необхідної енергії повністю покривається енергією з відновлюваних джерел, вироблених на місці.

Держави-члени мають забезпечити, щоби новобудови мали нульові викиди:
  • з січня 2027 року будівлі, що перебувають у державній власності;
  • з січня 2030 року всі.

Існуючі будівлі після капітального ремонту повинні відповідати мінімальним вимогам щодо енергоефективності.

На думку торгової асоціації європейського сектору листового скла Glass for Europe для прискорення реконструкції та досягнення нульових викидів директиву необхідно доповнити:
  • включити до національних планів реконструкції будівель обов’язковий мінімальний річний рівень реконструкції не менше 3%;
  • національні плани мають передбачати поступове припинення використання неефективних будівельних компонентів, таких як одинарне скло та однокамерний склопакет без покриття;
  • для нових та існуючих будівель, разом із питаннями здорового клімату в приміщеннях, адаптації до зміни клімату, пожежної безпеки, ризиків через сейсмічну активність, доступність для людей з обмеженими можливостями, запропонувати державам-членам враховувати питання доступу до природного денного світла.

За даними Glass for Europe, від 20% до 30% заскленої поверхні в порівнянні з площею підлоги в житлових будинках є оптимальним для надходження денного світла, щоби створювати здорове середовище в приміщенні.

EPBD також запроваджує обов’язкові мінімальні стандарти та стратегію реконструкції спочатку найгірших будинків.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22182