Ціни на європейське житло знизяться
Ілюстративне фото: Mihail Ribkin on Unsplash

Ціни на європейське житло знизяться

Європейський будівельний ринок сповільнюється. Такого висновку дійшов страховик комерційних ризиків Allianz Trade.

Зростання іпотечних ставок знизило доступність житла. Крім того, зростання цін на енергоносії та інфляція ще більше знизили доходи домогосподарств, які вже падали до російського вторгнення в Україну. Як наслідок, аналітики говорять про зниження попиту на іпотечні кредити в Європі в найближчі квартали.

Німецький ринок нерухомості є найбільш ризикованим серед усіх великих європейських країн. Із 2015 року ціни на нерухомість у Німеччині зросли більш ніж на 50%, тоді як доступність впала на 30%. Корекція цін очікується на -8%.
У Франції та Великобританії очікується корекція цін на -5% до кінця 2024 року.
В Іспанії та Італії ринок житла не почав активно розвиватися після того, як у 2000-х роках лопнула «бульбашка». Таким чином, поправка становитиме лише -3%.

Однак падіння цін на житло не розв'яже проблему зниження доступності житла. Підвищення доступності житла для молодого покоління та вразливих груп населення буде все більш нагальним питанням державної політики.

Аналітики Allianz Trade також зазначають, що зростання цін на енергоносії, підвищення вартості будівництва та процентних ставок може стати викликом для «хвилі оновлення» Європи. Важливе значення матиме збільшення підтримки, наприклад, грандів та субсидування відсоткових ставок. З падінням доходів все більше домогосподарств не зможуть дозволити собі початкові витрати на підвищення енергоефективності. Наприклад, в Україні діє програма «Енергодім», за якою багатоквартирні будинки можуть отримати до 70% відшкодування на заходи з енергоефективності. Мешканці самі інвестують 30% у підвищення енергоефективності своїх будинків.

До відома: ОСББ зможуть отримати частинами компенсацію за заміну вікон та балконів
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22551
Виробництво вікон Viknar`off