У Європі в найближчі квартали попит на іпотечні кредити знизиться
Ілюстративне фото: Mihail Ribkin on Unsplash

У Європі в найближчі квартали попит на іпотечні кредити знизиться

Європейський будівельний ринок сповільнюється. Такий висновок наведено у дослідженні Allianz Trade, яка займається страхуванням комерційних ризиків.

Підвищення ставок по іпотечних кредитах зменшило доступність житла. А високі ціни на енергоносії та інфляція ще більше підривають доходи домогосподарств, які знижувалися ще до вторгнення росії в Україну. Тому аналітики говорять про зниження попиту на кредити для купівлі житла в Європі протягом наступних кварталів.

Ринок житла Німеччини найбільше піддається ризику серед великих європейських економік. З 2015 року ціни на нерухомість у Німеччині зросли більш ніж на 50%, а доступність впала на 30%. Тому коригування цін очікується на рівні -8%.
У Франції та Великобританії прогнозують корекцію цін на -5% до кінця 2024 року.
В Іспанії та Італії ринки житла не почали активно розвиватися після того, як у 2000-х лопнула бульбашка. Тому корекція буде меншою: на рівні -3%.

Однак падіння цін на житло не пом'якшить проблему зниження доступності житла. Доступність житла для молодих поколінь та вразливих домогосподарств ставатиме дедалі гострішим питанням державної політики.

Аналітики Allianz Trade також зазначають, що зростання цін на енергоносії, подорожчання вартості будівництва та підвищення процентних ставок можуть кинути виклик європейській «хвилі оновлення». Важливо буде збільшити підтримку у вигляді грантів або субсидій на відсоткову ставку. Зі зниженням доходів збільшиться кількість домогосподарств, які не зможуть дозволити собі початкові витрати на підвищення енергоефективності. Наприклад, в Україні діє програма «Енергодім», у рамках якої ОСББ можуть отримати до 70% відшкодування за заходи з енергоефективності. 30% в підвищення енергоефективності будівлі вкладають самі мешканці.

До відома: ОСББ зможуть отримати частинами компенсацію за заміну вікон та балконів
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22551