ЄС забороняє розміщення на своїх ринках виробів із ПВХ, що містить свинець
Фото: EPPA

ЄС забороняє розміщення на своїх ринках виробів із ПВХ, що містить свинець

Європейський Союз запровадив заборону на розміщення на своїх ринках виробів із ПВХ, що містять свинець. Європейська Комісія внесла зміни ↗️ до Регламенту, який стосується реєстрації, оцінки, дозволу та обмеження використання хімічних речовин.

Обмеження стосується всіх виробів із ПВХ, які не переробляються в замкнутому циклі. Це виключає повторне використання рециклату з ПВХ-профілів зі свинцевою добавкою зі старих вікон.

«За останні 25 років у галузі виробництва віконних профілів з ПВХ було впроваджено замкнутий цикл використання матеріалів. Перероблювання ПВХ та свинцю, що входить до його складу, у замкнутому циклі виявилася найбільш раціональним способом поводження з ними. Ми раді, що законодавець ЄС визнає цей факт, і ми продовжимо інвестувати в замкнутий цикл», — коментує президент Європейської торгової асоціації постачальників віконних систем з ПВХ (EPPA) Карстен Хойер.

Україна на жаль не має підприємств зі збору та перероблення старих пластикових вікон та дверей. І питання повторного використання будівельних відходів під час відбудови підняли лише недавно. Поки відсутні законодавча ініціатива та економічна доцільність будівництва заводу з перероблення старих металопластикових вікон та дверей.

ОКNA.ua зазначає, що ПВХ під час компаундування та виробництва може бути захищений від фотодеструкції та підвищеної термічної стабільності за допомогою свинцевих стабілізаторів. Однак, досьє Європейського хімічного агентства вказує, що викиди свинцю з ПВХ-виробів, можуть мати негативний вплив на здоров'я людини прямо чи опосередковано протягом життєвого циклу товару. Свинець є токсичною речовиною, яка може впливати на розвиток нервової системи, викликати хронічні захворювання нирок та підвищувати кров'яний тиск.

У 2004 році постачальники з EPPA відмовилися від використання свинцю та перейшли на використання кальцієво-цинкових стабілізаторів. Загалом європейська промисловість добровільно відмовилася від використання свинцевих стабілізаторів. Це стало частиною програми VinylPlus, яка була успішно завершена в 2015 році. Вона поширювалась на ЄС, Норвегію та Швейцарію.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22675