У ЄС заборонили ПВХ профілі зі свинцевими стабілізаторами
Фото: EPPA

У ЄС заборонили ПВХ профілі зі свинцевими стабілізаторами

Європейський Союз забороняє розміщувати на своїх ринках вироби із ПВХ, що містить свинець. Європейська Комісія внесла зміни ↗️ до Регламенту про реєстрацію, оцінку, дозвіл та обмеження використання хімічних речовин (REACH).

Обмеження стосується всіх виробів із ПВХ, які не переробляються в замкнутому циклі. Тобто з-під обмеження виводяться ПВХ-профілі, які містять перероблені віконні профілі зі свинцевою добавкою зі старих вікон.

«За останні 25 років у галузі виробництва віконних профілів з ПВХ було впроваджено замкнутий цикл використання матеріалів. На наших виробничих та переробних майданчиках ПВХ не потрапляє у навколишнє середовище. Перероблювання ПВХ та свинцю, що входить до його складу, у замкнутому циклі виявилася найбільш раціональним способом поводження з ними. Ми раді, що законодавець ЄС визнає цей факт, і ми продовжимо інвестувати в замкнутий цикл», — коментує президент Європейської торгової асоціації постачальників віконних систем з ПВХ (EPPA) Карстен Хойер (Carsten Heuer).

На жаль, в Україні немає підприємств зі збору та перероблення старих пластикових вікон та дверей. Питання повторного використання будівельних відходів під час відбудови підняли лише недавно. Поки відсутні законодавча ініціатива та економічна доцільність будівництва заводу з перероблення старих металопластикових вікон та дверей.

Як уточнює OKNA.ua, свинцеві стабілізатори підвищують термічну стабільність ПВХ під час компаундування та виробництва. Вони також захищаються ПВХ від фотодеструкції. Однак, згідно з досьє Європейського хімічного агентства, викиди свинцю з виробів, виготовлених з полімерів або сополімерів ПВХ, протягом їхнього життєвого циклу прямо чи опосередковано сприяють впливу свинцю на людину.
Свинець є токсичною речовиною, яка впливає на розвиток нервової системи, викликає хронічні захворювання нирок та негативно впливає на кров’яний тиск.

Постачальники з EPPA відмовилися від свинцю як стабілізатора в 2004 році. Вони перейшли на використання кальцієво-цинкових стабілізаторів. Загалом промисловість ЄС добровільно відмовилася від використання свинцевих стабілізаторів та повідомила про успішне завершення процесу в 2015 році. Мова йде про програму VinylPlus, яка охопила ЄС, Норвегію та Швейцарію.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22675
Вікна, двері, балкони REHAU