Європарламент ухвалив нові правила для підвищення енергозбереження
Ілюстративне фото: Dan Gold (c) Unsplash

Європарламент ухвалив нові правила для підвищення енергозбереження

Європарламент проголосував за нові правила для зменшення енергоспоживання. Попередні домовленості щодо підвищення енергозбереження отримали підтримку комітетів та схвалення на пленарному засіданні.

Ключовою деталлю нового закону стало встановлення обов'язкового зменшення споживання енергії в ЄС на 11,7% до 2030 року порівняно з даними 2020 року. Цей план реалізовуватиметься завдяки системі моніторингу та механізму примусового виконання. Така система забезпечить виконання національних зобов'язань щодо зменшення споживання енергії державами-членами ЄС.

Країни зобов'язані забезпечити річну економію енергії на рівні 1,5% до 2030 року. Планується, що цей процес почнеться зі зниження на 1,3% до кінця 2025 року та буде поступово зростати до 1,9% до кінця 2030 року.

Для досягнення поставлених цілей, будуть розгортатися заходи в різних секторах, включаючи державний сектор, будівництво, підприємства та інфраструктурні об'єкти. Важливий акцент робиться на зменшенні споживання енергії в державному секторі на 1,9% щорічно. Крім того, вимагається, щоб держави-члени реконструювали принаймні 3% громадських будівель у будівлі з майже нульовим енергоспоживанням або нульовими викидами.

Новий законопроєкт, який отримав підтримку Європарламенту, очікує на схвалення Ради міністрів.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22791