Європейські монтажники мають пройти навчання з безпечного користування піною та герметиками
Ілюстраційне фото: FEICA

Європейські монтажники мають пройти навчання з безпечного користування піною та герметиками

Починаючи з 24 серпня 2023 року, європейські промислові та комерційні користувачі поліуретанових продуктів зобов'язані пройти навчання з безпечного використання і отримати відповідний сертифікат. Це правило застосовується до фахівців, які користуються поліуретановими клеями, герметиками та пінами, що містять понад 0,1% мономерних діізоціанатів.

Вимога щодо навчання та сертифікації визначена в Регламенті 2020/1149, прийнятому Європейською Комісією 3 серпня 2020 року ↗️.

Поліуретанові герметики та піни вважаються безпечними, якщо їх використовувати правильно. Однак, вони містять діізоціанати у незатвердлому стані, які можуть викликати алергічну сенсибілізацію. Це може призвести до серйозних алергічних реакцій, таких як астма, коли особа знову контактує з цими речовинами. Згідно з Регламентом, щорічна кількість нових випадків професійних захворювань, пов'язаних з діізоціанатами, перевищує 5 тисяч.

Навчання та сертифікація спрямовані на надання інформації та запобігання небезпечному використанню діізоціанатів. Ця підготовка охоплює правила роботи з відкритими сумішами, особисту гігієну, методи очищення, утилізації порожньої тари тощо. Сертифікат підтверджує успішне завершення навчання.

Роботодавці та самозайняті працівники повинні оновлювати свої навички через кожні п'ять років. Навчальна платформа запущена за адресою www.safeusediisocyanates.eu, де навчання доступно на всіх мовах ЄС. Українська мова є однією з мов перекладу, хоча їй ще не присвоєно статусу офіційної.

Крім того, починаючи з 24 лютого 2022 року, виробники поліуретанових продуктів, що містять понад 0,1% мономерних діізоціанатів, повинні вказувати на упаковці інформацію щодо необхідності проходження навчання.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22812