Професійні користувачі поліуретанової піни та герметиків у ЄС повинні пройти навчання щодо безпечного використовування
Ілюстраційне фото: FEICA

Професійні користувачі поліуретанової піни та герметиків у ЄС повинні пройти навчання щодо безпечного використовування

З 24 серпня 2023 року європейські промислові та комерційні користувачі поліуретанових виробів повинні пройти навчання з безпечного використовування та отримати сертифікат. Мова йде про професійних користувачів поліуретанових клеїв, герметиків та пін, що містять понад 0,1% мономерних діізоціанатів. Продавці не використовують продукцію безпосередньо, тому не потребують навчання, уточнює OKNA.ua.
Відповідна вимога прописана в Регламенті Єврокомісії 2020/1149 від 3 серпня 2020 року ↗️.

Поліуретанові герметики та піни є універсальними та безпечними при правильному використанні. Але в незатвердлому стані вони містять діізоціанати, які можуть викликати сенсибілізацію. Якщо людина сенсибілізована, у неї може виникнути сильна алергічна реакція з впливом на дихальну систему (наприклад, астма), коли вона знову контактує з речовиною. Як наведено в Регламенті, щорічна кількість нових професійних захворювань, спричинених діізоціанатами, перевищує 5 тисяч випадків.

Навчання та сертифікація спрямовані на інформування та уникнення небезпечного поводження з діізоціанатами. Навчання охоплює поводження з відкритими сумішами, особисту гігієну, очищення, викидання порожньої тари тощо. Сертифікат підтверджує успішне проходження навчання.
Роботодавці та самозайняті працівники мають проходити навчання щонайменше кожні п’ять років. Навчальна платформа запущена на www.safeusediisocyanates.eu. Навчання доступне усіма мовами ЄС. Українська мова офіційно внесена в систему перекладів Єврокомісії, але поки що не має статусу офіційної.

Також з 24 лютого 2022 року виробники поліуретанових виробів із вмістом мономерних діізоціанатів понад 0,1% повинні розміщувати на пакуванні інформацію про необхідність навчання.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22812