Європейська скляна промисловість виступає за збільшення перероблювання будівельного скла
Фото: Glass for Europe

Європейська скляна промисловість виступає за збільшення перероблювання будівельного скла

Європейська комісія розглядає можливість встановлення критеріїв для управління відходами будівництва та демонтажу. Згідно з даними, представленими торговою асоціацією європейського сектору листового скла Glass for Europe, у країнах Європейського Союзу щорічно накопичується близько 1,5 мільйона тонн скляних відходів, утворених внаслідок будівництва та демонтажу, проте менше ніж 5% цього скла піддається подальшій переробці для виготовлення нового скла. Ці відходи охоплюють скло зі старих вікон, фасадів, перегородок тощо.

Представники Glass for Europe вважають, що політичні заходи можуть сприяти виробникам плоского скла у впровадженні моделі замкнутого циклу для будівельного скла. Для досягнення цієї мети, вони рекомендують дві основні напрямки політичного втручання:
  1. Визнання скла як "побічного продукту" на рівні Європейського Союзу, що дозволить спростити його обробку та використання як сировини в інших галузях.
  2. Впровадження системи стимулювання належного сортування будівельних відходів та відходів від демонтажу, щоб забезпечити ефективне перероблювання скла.

  3. Серед запропонованих методів стимулювання Glass for Europe включає:
    • Проведення аудитів будівель перед їх демонтажем.
    • Стимулювання процесу демонтажу та здачі скла в спеціальні пункти збору.
    • Заборона на захоронення будівельного скла на полігонах та одночасне стимулювання його переробки.

    Асоціація наголошує, що введення таких заходів може сприяти покращенню збору та сортування скла, а також розв'язати проблему, коли захоронення цих відходів або використання їх у складі інших будівельних матеріалів залишається домінуючим та найбільш доступним методом утилізації.
    В Україні скло, згідно з Порядком поводження з відходами, можна використати як порошкоподібний заповнювач для виробництва бетонних виробів тощо.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22821