Політична воля може збільшити перероблення скляних відходів будівництва та зносу в ЄС
Фото: Glass for Europe

Політична воля може збільшити перероблення скляних відходів будівництва та зносу в ЄС

Європейська комісія розглядає можливість встановлення критеріїв поводження з відходами будівництва та знесення. Як зазначає торгова асоціація європейського сектору листового скла Glass for Europe, щорічно в ЄС утворюється 1,5 млн тонн скляних відходів будівництва й знесення та менше ніж 5% з них переробляється на нове скло.
Йдеться про скло зі старих вікон, фасадів, перегородок тощо.

На думку Glass for Europe, політичні заходи з боку ЄС можуть істотно допомогти виробникам листового скла впровадити модель замкнутого циклу будівельного скла. Для збільшення обсягів перероблення склобою потрібне політичне втручання у двох напрямках:
  1. Визнання на рівні ЄС статусу «побічного продукту» для склобою.
  2. Впровадження системи заохочення належного сортування будівельних відходів та відходів від знесення, що забезпечить відновлення та перероблювання склобою.

Серед варіантів стимулювання Glass for Europe називають:
  • Запровадження аудиту будівель перед знесенням.
  • Стимулювання демонтажу та здачі склобою в пункти збору.
  • Заборона захоронення відходів будівельного скла на полігонах та, паралельно, стимулювання їхньої переробки.

Асоціація підкреслює, що ці варіанти допоможуть забезпечити збір та сортування склобою та подолати поточну ситуацію, коли захоронення та повторне використання у складі інших будівельних матеріалів залишається панівний та найдешевшим способом утилізації. В Україні скло підлягає захороненню на полігонах або його можна використати як порошкоподібний заповнювач для виробництва бетонних виробів тощо.

Для довідки.
Відповідно до закону про управління відходами №2320-IX ↗️, речовини та предмети, що утворюються при виробництві основної продукції і не є метою даного виробництва, але придатні як сировина в іншій діяльності, розглядаються як побічні продукти.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22821
Нова компактна ручка HOPPE