ЄС заборонив експорт флоат-скла з білорусі
Ілюстраційне фото: Chris Barbalis on Unsplash

ЄС заборонив експорт флоат-скла з білорусі

29 червня Європейська Рада ухвалила новий регламент, який розширює санкції проти білорусі, щоб запобігти обходу санкцій, накладених на росію. Одним із ключових доповнень до санкційного переліку стало включення плоского скла.

Після вторгнення росії в Україну у 2022 році імпорт російського флоат-скла був заборонений у рамках першої хвилі економічних санкцій. Проте значні обсяги цього матеріалу продовжували надходити до Європейського Союзу через білорусь. Торгова асоціація європейського сектору листового скла, Glass for Europe, вже звертала увагу на цю проблему.

Відтепер забороняється купувати, імпортувати або передавати в ЄС товари, що походять або експортуються з білорусі, зазначені в Додатку XXVII↗️. Серед них:
  • Флоат-скло та поверхнево шліфоване або поліроване скло у листах (CN code 7005), незалежно від наявності поглинального, відбивного або невідбивного шару.
  • Безпечне скло, що складається з загартованого або ламінованого скла (CN code 7007).

Це рішення вже набрало чинності.

Крім того, регламент зобов’язує експортерів з ЄС включати в майбутні контракти "застереження про заборону білорусі", що договірно забороняє реекспорт чутливих товарів до білорусі або для використання в білорусі.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23261
Алюмінієвий профіль для будівництва