Будівлі з близьким до нуля споживанням енергії є однією з цілей Національного плану з енергетики та клімату
Фото: Coop Consorzio Conscoop – Formula Servizi, Idrotermica Coop, Siem Impianti

Будівлі з близьким до нуля споживанням енергії є однією з цілей Національного плану з енергетики та клімату

У червні Кабінет Міністрів України схвалив Національний план з енергетики та клімату (НПЕК) на період 2025-2030 років↗️.

Основні цілі, закладені в НПЕК, включають:
  • Скорочення викидів парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року. Ця мета відноситься до виміру «Декарбонізація».
  • Економія енергії у будівлях органів державної влади на рівні не менше 24,9 ГВт·год/рік. Це завдання входить до виміру «Енергоефективність».
  • Зниження імпортозалежності до 33% у загальному первинному постачанні енергії, що сприятиме підвищенню «Енергетичної безпеки» країни.

У рамках виміру «Енергоефективність» уряд України планує впровадити кілька стратегічних заходів. Серед них:
  • Державна цільова економічна програма підтримки термомодернізації будівель до 2030 року, яку розробляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.
  • Впровадження стандартів для будівель з близьким до нульового рівнем споживання енергії (NZEB). Під час круглого столу «Вимоги до будівель NZEB в Україні» обговорювались деталі цих стандартів.

Стратегія термомодернізації будівель передбачає, починаючи з 2025 року, щорічну модернізацію 1% наявних будівель, а з 2030 року — 3%. Крім того, планується повний перехід на будівництво за стандартом NZEB, що до 2050 року забезпечить декарбонізацію 100% будівель в Україні.

Однак, продовження війни, невизначеність щодо масштабів руйнувань, темпи відновлення та економічний спад можуть вплинути на реалізацію НПЕК. Попри ці виклики, ухвалення плану свідчить про важливість пріоритетів уряду у сфері енергетичної та кліматичної політики.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23302