До відбудови міст залучать відходи зруйнованих будівель, але сучасні вікна допоможуть мало
Ілюстративне фото: Ehud Neuhaus on Unsplash

До відбудови міст залучать відходи зруйнованих будівель, але сучасні вікна допоможуть мало

У зв'язку з масовими пошкодженнями будівель та великою кількістю будівельних відходів актуалізувалося питання їхнього повторного використання. Відходи можна повторно використовувати у відновленні пошкоджених об'єктів або виробництві будівельних матеріалів. Як заявила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, для відбудови Харкова та Миколаєва розробляють концепцію, яка враховуватиме питання вторинного використання залишків зруйнованих будівель.

У Мінрегіоні першим кроком у запровадженні циклічності називають прийнятий Порядок поводження з відходами ↗️, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків. Але стосовно вікон, повторно можна використати лише дерев’яні рами та скло.

Відповідно до Порядку повторним використанням для:
  • Деревини є арболіт, деревні пластики, теплоізоляційні та звукоізоляційні плити, деревностружкові плити, паливні брикети; спорудження тимчасових проїздів під час відновлення руху через перешкоду; вторинний матеріально-енергетичний ресурс для цементного виробництва.
  • Скла — порошкоподібний заповнювач для виробництва бетонних виробів, сухих будівельних сумішей, світловідбивних фарб для дорожньої розмітки тощо, вторинна сировина для виробництва скловиробів, оптичних кабелів тощо.
Однак Порядок не оперує поняттями звичайного скла, скла з енергоефективним шаром та триплексу. Триплекс або захисне скло має полімерну плівку та не відносить до вторсировини. В Україні його треба вивозити на спеціальні полігони.

Також ці ініціативи не актуалізували питання повторного використання ПВХ профілю від зруйнованих вікон та дверей. Тому що процес вимагає будівництва заводу з вторинного перероблення профілів для відокремлення каучуку, металів та інших домішок від ПВХ.
Зараз в Україні старі вікна та двері потрапляють на сміттєзвалища.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22458