Кризовий менеджмент українських виробників вікон досяг небувалих висот
Фото: WINDO KYIV Conference IV

Кризовий менеджмент українських виробників вікон досяг небувалих висот

WINDO KYIV Conference IV online
Виробники вікон вирішують безпрецедентні завдання в умовах відбудови України, заявили лідери української віконної галузі на круглому столі в рамках конференції WINDO KYIV Conference IV.

Всі великі виробники вікон мають проєкти відбудови на некомерційній основі. Однак є багато ризиків, пов'язаних з участю в тендерах.

За словами Сергія Положая, власника заводу "Стеко", відновлення активно розпочалося в Сумській та Чернігівській областях, потім у Київськіій та Харківській, а в грудні - у Миколаївській.
І в постійно мінливій ситуації перед міською владою стало завдання встановити велику кількість вікон напередодні холодів. Неможливо було передбачити, де і скільки світлопрозорих конструкцій знадобиться, адже все змінювалося швидко. Як розповідає Сергій Теплицький, керівник Фабрики вікон Екіпаж, були випадки коли фахівці робили заміри, а наступного дня об’єкту вже не було. За таких умов неможливо точно сформулювати технічне завдання. Крім того, виробники стикаються зі значними ризиками через коливання цін на комплектуючі та курси валют.

Компанія “Акорд-С” (ТМ Epsilon) відновлювала об’єкти на некомерційній основі. За словами керівника Олександра Рязанова, компанія намагалася взяти участь у тендері. Однак було занадто ризиковано встановлювати ціну, виходячи лише з необхідної площі скління. Форма, розміри та додаткові вимоги до вікон були невідомі. Крім того, необхідно було враховувати ризик затримки фінансування, коли всі компоненти вікон в іноземній валюті, зважаючи на коливання валютного курсу.

Активну участь у тендерах брала Фабрика вікон Екіпаж. Вона працює в районах, де велися бойові дії. За словами Теплицького, близько півроку в цих областях для компанії не було інших замовлень. Компанія прийняла цю реальність і пов'язані з нею ризики. Як уже згадувалося вище, були випадки, коли вони проводили заміри, а наступного дня об'єкта вже не було, або ж привозили конструкцію, а потім туди прилітала ракета.

Як коментує ситуацію Сергій Захарчишин, генеральний директор Viknar'off, вона залишається складною й ризики зберігаються. Та наприкінці 2022 року Viknar'off стали членами ради директорів Конфедерації й КБУ активно залучає компанію як консультанта щодо технічних завдань на заміну конструкцій.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22575
Алюмінієві профілі Profilco