Українські виробники вікон мають проблеми під час замовлень із відновлення
Фото: WINDO KYIV Conference IV

Українські виробники вікон мають проблеми під час замовлень із відновлення

WINDO KYIV Conference IV online
Під час відбудови України виробники вікон розв’язують небачені задачі. Про це розповіли лідери віконної галузі України під час круглого столу в рамках віконної конференції WINDO KYIV Conference IV.

Усі основні виробники вікон реалізують проєкти на некомерційній основі. Допомагають із склінням конкретного об’єкта у разі звернення. А з комерційною участю у відновленні є низка проблем та ризиків.

Як зазначив власник Заводу Steko Сергій Положай, першими активно почали відновлюватися Сумщина та Чернігівщина, потім Київська та Харківська область, а в грудні — Миколаївщина.
І перед місцевою владою стояло завдання засклити великі обсяги вікон перед холодами у постійно мінливій ситуації. Все змінювалося так швидко, що було неможливо передбачити де і скільки світлопрозорих конструкцій знадобиться. Як коментує керівник Фабрики вікон Екіпаж Сергій Теплицький, спеціалісти могли зробити заміри на об’єкті, а завтра його вже не було. У таких умовах точно сформувати технічне завдання неможливо. Крім того, виробники мали великий ризик через комплектуючі та валютні коливання.

«Акорд-С» (ТМ Epsilon) відновлював об’єкти на некомерційній основі. Як повідомив керівник Олександр Рязанов, їхня компанія пробувала брати участь у тендерах. Однак цьому завадили ризики у виставленні ціни, основаної лише на необхідних квадратних метрах скління. Конфігурація вікон, розміри, додаткові вимоги не були відомі. Також необхідно було врахувати ризик затримки фінансування, коли всі складові вікна є валютними на фоні великих валютних коливань.

Фабрика вікон Екіпаж працює на територіях, де велися активні воєнні дії, та брала участь у тендерах. Оскільки, як зазначає пан Теплицький, іншої роботи для підприємства у цих областях не було десь пів року. Компанія прийняла цю реальність та ризики. Як було сказано раніше, були ситуації, коли проводили заміри, а наступного дня об’єкта вже не було, або привозили конструкції, а потім туди прилітала ракета.

Як коментує поточну ситуацію керівник Viknar’off Сергій Захарчишин, їхню компанію Конфедерація Будівельників України активно залучає як консультантів щодо технічного завдання на заміну конструкцій. Наприкінці 2022 року Viknar’off стали членами ради директорів КБУ, які активно діють у відбудові. Стандартно ситуація складна й ризики залишаються, але менеджмент працює.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22575
Алюмінієві профілі Profilco