Розробили «рідкі вікна» для контролю кількості та типу сонячної енергії
Фото: University of Toronto

Розробили «рідкі вікна» для контролю кількості та типу сонячної енергії

Дослідники з інженерного факультету Університету Торонто розробили «рідкі вікна», щоби зменшити витрати на опалення, охолодження та освітлення будівель.

На створення системи надихнула динамічна зміна кольору шкіри кальмара. Прототипи, розроблені в U of T Engineering, містять кілька шарів каналів. Кожен канал містить рідини з різними оптичними властивостями. Накачуючи рідини в канали та з них, система може оптимізувати тип, кількість та розподіл світла, що проходить.

«Якщо ми зможемо контролювати кількість, тип і напрямок сонячної енергії, яка потрапляє в наші будівлі, ми зможемо значно зменшити обсяг роботи, який вимагається від обігрівачів, охолоджувачів і освітлення», — коментує один із розробників Рафаель Кей (Raphael Kay).

За оцінкою команди, їхній підхід ефективніший за автоматичні жалюзі або вікна, які під впливом електрики змінюють прозорість. Сучасні системи ще не можуть розрізняти різні довжини хвиль світла. Сонячне світло містить видиме світло, яке впливає на освітлення, та інфрачервоне світло, яке нагріває приміщення. Жалюзі та вікна або блокують обидва, або жодне. Однак вони вже використовуються в будівлях, а нова розробка — поки що є концепцією.

Серед переваг ідеї — прості, нетоксичні та недорогі матеріали. Відповідно до комп’ютерної моделі потенційний енергетичний вплив такого динамічного фасаду полягає в економії понад 50% енергії опалення, охолодження та освітлення. Зараз дослідники працюють над тим, як ефективно охопити всю будівлю.

У ширшому плані керівник команди сподівається, що дослідження спонукатиме інших більш творчо мислити про нові способи управління енергією в будівлях.

Раніше вчені з Сінгапурського технологічного університету Наньян розробили віконну панель із рідиною на основі гідрогелю для блокування сонячного тепла.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22573