Вчені запропонували «рідкі вікна» для заощадження витрат на енергію
Фото: University of Toronto

Вчені запропонували «рідкі вікна» для заощадження витрат на енергію

Дослідники з інженерного факультету Університету Торонто розробили "рідкі вікна" для зменшення витрат на опалення, охолодження та освітлення будівель.

Система натхненна динамічною зміною кольору шкіри кальмара. Прототип, розроблений інженерним, складається з декількох шарів з каналами. Кожен канал містить рідину з різними оптичними властивостями. Рухаючи рідину в каналах і з них, система може оптимізувати тип, кількість і розподіл світла, що проходить через них.

"Якщо ми зможемо контролювати кількість, тип і напрямок сонячної енергії, що надходить до будівлі, ми зможемо значно зменшити роботу, необхідну для опалення, охолодження та освітлення", - сказав Рафаель Кей, один з розробників.

За словами команди розробників, такий підхід є більш ефективним, ніж автоматизовані жалюзі або вікна, які змінюють прозорість під дією електрики. Сучасні системи поки що не здатні розрізняти довжини хвиль світла. Сонячне світло має видимі промені, які впливають на освітлення, та інфрачервоні промені, які нагрівають приміщення. Жалюзі та вікна блокують обидва або жодне.

Перевага цієї ідеї в тому, що матеріал простий, нетоксичний і дешевий. Згідно з комп'ютерними моделями, потенційна енергетична вигода від такого динамічного фасаду полягає в економії енергії на понад 50%. Наразі дослідники вивчають, як ефективно покрити всю будівлю.

Керівник дослідницької групи сподівається, що це дослідження надихне на більш творче мислення про нові способи управління енергією в будівлях.

Раніше вчені з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі розробили скло, яке блокує сонячне тепло за допомогою рідин на основі гідрогелю.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22573
Алюмінієві профілі Profilco