На робочій зустрічі обговорили проблеми імплементації Регламенту 305 ЄС
Знак: MatthiasDD (с) wikipedia.org

На робочій зустрічі обговорили проблеми імплементації Регламенту 305 ЄС

Із січня 2023 року виробники будівельної продукції зобов'язані складати декларацію показників відповідно до Регламенту (ЄС) №305/2011. У липні 2023 року проведено зустріч Проєкту USAID «Економічна підтримка України», Конфедерації будівельників України (КБУ) та Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ), під час якої обговорювалися проблеми імплементації Регламенту.

Згідно з нещодавнім дослідженням Проєкту USAID, 90% будівельних матеріалів для відновлення України можуть бути вироблені українськими будівельними компаніями. Зазначено, що більшість фінансування відбудови буде здійснюватися коштом іноземних донорів, а тендери матимуть вимоги щодо відповідності європейським нормам. Тому, виробникам будівельної продукції необхідно підготуватися, щоб бути конкурентоспроможними.

Представники ДІАМ виділили кілька ключових проблем, зокрема:
  • нестача лабораторій та обладнання для дослідження продукції на відповідність європейським нормам;
  • нестача практичного досвіду українських фахівців для проведення відповідних досліджень;
  • відсутність відкритого доступу до європейських стандартів, більшість з яких є платними через їх інтелектуальну власність.

Проєкт USAID розглядає можливість створення лабораторій на базі українських профільних освітніх закладів. В Україні наразі йде активна робота з підвищення кваліфікації професійно-технічних освітніх закладів відповідно до вимог ринку. Наприклад, у цьому навчальному році 346 студентів ПТО відпрацьовували практичні навички з енергоефективного будівництва.

Для довідки
Декларація, заснована на Регламенті (ЄС) №305/2011, підтверджує відповідність продукції встановленим вимогам щодо якості, безпеки та екологічності. Вимоги стосуються властивостей товару, а не його компонентів, зазначається на OKNA.ua.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22764