Профучилища можуть залучити до дослідження будівельної продукції на відповідність 305 регламенту
Знак: MatthiasDD (с) wikipedia.org

Профучилища можуть залучити до дослідження будівельної продукції на відповідність 305 регламенту

З січня 2023 року виробники будівельної продукції мають складати декларацію показників згідно з Регламенту (ЄС) №305/2011. А у липні 2023 року Проєкт USAID «Економічна підтримка України», Конфедерація будівельників України (КБУ) та Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) обговорили проблеми імплементації Регламенту 305 ЄС.

Нещодавнє дослідження Проєкту USAID показало, що 90% будівельних матеріалів для відбудови України можуть виробити українські будівельні компанії. І як зазначив експерт Проєкту Браян Мілаковскі, відбудова проводитиметься більшою мірою за кошти іноземних донорів. І тендери матимуть вимоги щодо відповідності європейським стандартам. Тому українським виробникам будівельної продукції необхідно до цього готуватися, щоби бути конкурентоспроможними.

Серед ключових проблем представники ДІАМ виділили:
  • відсутність достатньої кількості лабораторій та обладнання для дослідження на відповідність європейським нормам,
  • відсутність в українських спеціалістів практичного досвіду для проведення досліджень,
  • відсутність відкритого доступу до європейських стандартів.
Мова йде про 533 стандарти. Вони є інтелектуальною власністю, тому доступ до більшості з них платний.

USAID розгляне можливість створення лабораторій на базі українських профільних освітніх закладів. Зараз в Україні триває активна робота з підвищення кваліфікації професійно-технічних навчальних закладів відповідно до вимог ринку. Наприклад, запроваджено нову програму «Монтажник віконних і дверних конструкцій». А 346 студентів ПТО відпрацьовували практичні навички з енергоефективного будівництва.

Для довідки
Декларація на основі Регламенту (ЄС) № 305/2011 засвідчує, що продукція відповідає встановленим вимогам щодо якості, безпеки та екологічності. Вимоги висуваються до властивостей товару, а не до його компонентів, уточнює OKNA.ua.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22764
Ролети з теплим коробом GANT