Підсанкційне російське скло потрапляє на європейський ринок
Ілюстраційне фото: Christian Ladewig on Unsplash

Підсанкційне російське скло потрапляє на європейський ринок

У червні 2022 року ЄС ввела заборону на імпорт російського листового скла через напад росії на Україну. Проте, асоціація європейського сектору листового скла Glass for Europe повідомляє про випадки шахрайського постачання скла з росії.

У ЄС дозволено легально імпортувати листове скло з білорусі. Компанія "Гомельстєкло", білоруський виробник скла, традиційно постачає невелику частину своєї продукції на європейський ринок. Проте, після санкцій проти росії, імпорт флоат-скла з білорусі до ЄС в 4 кварталі 2022 року збільшився на 54% порівняно з 4 кварталом 2021 року. Це означає, що понад половина всіх виробничих потужностей компанії експортується до ЄС.

У середині 2022 року Державна митна служба України повідомила виробнику листового скла, що входить до Glass for Europe, про перехоплення на польсько-українському кордоні чотирьох вантажівок із підробленим склом. Товар був ідентифікований як продукт, що надійшов з заводу в Польщі, але походить із Литви. Це не відповідало звичайним маршрутам експорту і викликало початкову підозру. Подальші розбіжності, зокрема у брендингу, пакуванні, номерних системах, підтвердили шахрайську природу товарів.

З початку 2023 року також помітно зросло постачання до порту Бар в Чорногорії російського листового скла, зокрема від компанії "Саратовстройстєкло". Воно в основному купується і розповсюджується сербською компанією. Технічно ці операції не порушують санкції ЄС, оскільки продукти не відвантажуються в межах ЄС. Однак цей торговельний потік викликає занепокоєння, оскільки частина російського скла може бути перепродана до сусідніх країн ЄС.

Glass for Europe вважає, що білорусь, Чорногорія та Сербія використовуються як транзитні країни для імпорту російського скла. Щоб розв'язати цю проблему, асоціація пропонує такі заходи:
  • Посилити митний контроль над імпортом листового скла на ринок ЄС.
  • Застосовувати суворіші заходи та санкції проти суб'єктів, які займаються обходом заборони на імпорт.
  • Заборонити імпорт скла з білорусі через її економічні й геополітичні зв'язки з росією та її роль у сприянні практикам обходу.

Читайте також: Війна в Україні та її вплив на європейський ринок вікон (на початок повномасштабного вторгнення росії)
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22782