Білорусь допомагає обходити європейські санкції на імпорт російського скла
Ілюстраційне фото: Christian Ladewig on Unsplash

Білорусь допомагає обходити європейські санкції на імпорт російського скла

У червні 2022 року ЄС ввів заборону на імпорт російського листового скла через напад росії на Україну. Однак, як зазначає торгова асоціація європейського сектору листового скла Glass for Europe, є випадки шахрайського надходження скла з росії.

Листове скло з білорусі дозволено легально ввозити в ЄС. Білоруський виробник скла «Гомельстєкло» історично експортує невелику частину своєї продукції на європейський ринок. Однак після санкцій проти росії, білоруський імпорт флоат-скла до ЄС зріс на 54% у четверному кварталі 2022 року порівняно з четвертим кварталом 2021 року. Тобто більш ніж половина виробничих потужностей білорусі експортується до ЄС.

У середині 2022 року Держмитслужба України повідомила виробнику листового скла, який входить до Glass for Europe, про перехоплення чотирьох вантажівок контрафактного скла на польсько-українському кордоні. Відвантаження було ідентифіковано як листове скло, що надходить із заводу в Польщі, але походить із Литви. Це суперечило регулярним експортним маршрутам й викликало початкову підозру. Подальші розбіжності, включно з брендингом, варіаціями пакування, незнайомими номерними системами тощо, підтвердили шахрайський характер товарів.

Також з початку 2023 року помітне зростання постачання в чорногорський морський порт листового скла російського виробництва, зокрема від компанії «Саратовстройстєкло». Ці товари переважно купує та розповсюджує сербська компанія. Технічно ці транзакції не обходять санкції ЄС, оскільки продукти не розвантажуються в межах кордонів ЄС. Однак цей торговельний потік викликає занепокоєння. Частина цього російського скла може бути реекспортована в сусідні країни ЄС.

На думку Glass for Europe, білорусь, Чорногорія та Сербія використовуються як транзитні пункти для імпорту російського скла.

Асоціація пропонує:
  • Посилити митний контроль за імпортом листового скла на ринок ЄС.
  • Запровадження більш суворих заходів та санкцій для суб’єктів, причетних до обходу заборони імпорту.
  • Запровадження заборони імпорту скла з білорусі через її економічні й геополітичні зв’язки з росією та роль у сприянні практикам обходу.

Читайте також: Як європейський ринок вікон відреагував на повномасштабне вторгнення росії в Україну
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22782