Затверджено нові будівельні норми щодо споруд цивільного захисту
Входи в захисні споруди та СПП

Затверджено нові будівельні норми щодо споруд цивільного захисту

У серпні 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило стандарт будівництва захисних споруд цивільного захисту. Проєкт ДБН В.2.2-5:2023 "Захисні споруди цивільного захисту" ↗️ був розміщений на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та має бути зареєстрований протягом місяця. Примірник цього проєкту буде доступний для всіх у вільному безоплатному доступі.

Під час реконструкції та нового будівництва житлових та громадських будівель необхідно проєктувати захисні споруди. Крім того, вони повинні відповідати стандартам інклюзивності: вхідні групи, тамбури, сходи, пандуси, майданчики, приміщення, шляхи руху та оздоблення захисних споруд, повинні відповідати вимогам ДБН В.2.2-40 ↗️.

Згідно з ДБН В.2.2-5, сховища повинні використовувати спеціальні захисні або захисно-герметичні двері, що витримують надмірний тиск ударної хвилі. Вимоги також стосуються ширини дверей та використання ручок важільного типу. Пороги допускаються лише в окремих випадках, якщо технічно обґрунтовано і відповідають вимогам ДБН В.2.2-40.

Важливо зазначити, що розміщення вікон у сховищах і спорудах подвійного призначення із захисними властивостями обмежується, але дозволяється проєктувати споруди із захисними властивостями протирадіаційного укриття із вікнами, які відповідають конкретним вимогам. Ці вимоги включають наявність автоматичних систем зачинення та відповідну міцність віконниць для збереження стійкості під час надмірного тиску вибухової хвилі.

Нові будівельні норми набудуть чинності з 1 листопада 2023 року. Ця ініціатива спрямована на підвищення рівня безпеки та захисту громадян у разі надзвичайних ситуацій.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22810
Алюмінієві профілі Profilco