У житлових та громадських будинках будуватимуть сховища
Входи в захисні споруди та СПП

У житлових та громадських будинках будуватимуть сховища

10 серпня 2023 року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило нові будівельні норми будівництва захисних споруд цивільного захисту. Проєкт ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» ↗️ розміщено на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Протягом місяця його мають зареєструвати в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Примірник буде доступний у вільному безоплатному доступі.

Усі проєкти відбудови житлових та громадських будівель, у тому числі шкіл, садочків та лікарень, повинні передбачати захисні споруди. Вони також мають відповідати стандартам інклюзивності. У загальних положеннях зазначено:
Вхідні групи, тамбури, сходи, пандуси, майданчики, приміщення, шляхи руху всередині будівель або споруд, елементи оздоблення та інтер’єру захисних споруд та споруд подвійного призначення (СПП) повинні відповідати вимогам ДБН В.2.2-40 ↗️.

Відповідно до ДБН В.2.2-5 у сховищах необхідно застосовувати захисні або захисно-герметичні двері, стійкі до дії надмірного тиску ударної хвилі. Також:
  • Ширина просвіту внутрішніх дверей в приміщеннях має бути не менше ніж 0,9 м.
  • Ширина однієї стулки двостулкових дверей в просвіті має бути не менше ніж 0,9 м.
  • Двері рекомендується облаштовувати ручкою важільного типу.
  • Двері до приміщень, а також міжкоридорні двері, повинні бути без порогів (крім дверей до технічних приміщень – щитової, вентиляційної тощо).
  • У разі технічної необхідності влаштування порогів такі пороги повинні відповідати вимогам ДБН В.2.2-40.
  • При капітальному ремонту у разі відсутності технічної можливості, допускається влаштовувати дверні прорізи вхідних та внутрішніх дверей не менше 0,8 м в просвіті.

Не допускається розміщення вікон в сховищах та СПП із захисними властивостями сховищ. Проте допускається проєктувати СПП із захисними властивостями протирадіаційного укриття з вікнами, які мають відповідати таким вимогам:
  • вікна повинні бути зачинені на весь період дії особливого періоду або мають зачинятись під час зовнішньої загрози (оголошення повітряної тривоги тощо) зовнішніми або внутрішніми віконницями з автоматичною системою зачинення;
  • віконниці мають мати достатню опорну здатність (включаючи поворотних механізмів та конструкції замка), щоби витримати навантаження від надлишкового тиску вибухової хвилі не менше 100 кПа;
  • надійний притул по всьому периметру;
  • необхідно використовувати загартоване, протиударне або заламіновано скло;
  • низ вікон рекомендується розташовувати на відстані 1,8 м від рівня підлоги.

ДБН набирає чинності з 1 листопада 2023 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22810
Ролети з теплим коробом GANT