ЄС планує посилити вимоги до якості повітря

ЄС планує посилити вимоги до якості повітря

Європейський Парламент та Рада ЄС попередню узгодили зміни до Директиви про якість атмосферного повітря. Нові норми встановлять стандарти якості повітря, які будуть більш узгоджені з глобальними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Країни-члени ЄС мають досягти їх до 2030 року.

Згідно з пресцентром Європейської Комісії, ці зміни гарантують право на отримання компенсації для осіб, здоров'я яких погіршилося внаслідок забруднення повітря, у випадку порушення правил ЄС щодо чистоти атмосферного середовища.

Забруднення повітря становить серйозну загрозу для здоров'я, спричиняючи різноманітні хронічні захворювання, такі як інсульт, рак і діабет. Щорічно в Європі понад 300 000 людей стають жертвами передчасної смертності через забруднення повітря, а також страждають від неінфекційних захворювань, таких як астма, серцево-судинні проблеми та рак легенів. За даними ВООЗ, щорічно в Україні через забруднення повітря втрачають життя 14 400 осіб. Серед основних забруднювачів виступають тверді частинки, діоксид азоту та озон.

Нові вимоги до рівня часток PM 2,5 та PM 10 встановлені на рівні, які не перевищують 25 мкг/м³ та 45 мкг/м³ відповідно. Щодо діоксиду азоту, годинна вимога не повинна перевищувати 200 мкг/м³, а добова - 50 мкг/м³. Загальні стандарти також розроблені для інших шкідливих речовин, таких як діоксид сірки, бензол, чадний газ та інші ↗️.

Важливо відзначити, що Директиви щодо якості повітря не обмежують держави-члени ЄС у встановленні більш суворих стандартів в національному законодавстві.

Тепер необхідно, щоб Європейський Парламент і Рада офіційно прийняли внесені зміни до Директиви. Ця редакція набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23075