Системне цькування на роботі може призвести до штрафів
Ілюстраційне фото: Andre Hunter on Unsplash

Системне цькування на роботі може призвести до штрафів

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо протидії цькуванню (мобінгу) на робочому місці. Законопроект №5749 ↗️ від 12 липня 2021 року надіслано на підпис Президенту.

Мобінг – систематичне переслідування або приниження на роботі. Можуть включати соціальну ізоляцію працівника, поширення неправдивої інформації про особу.

Законом №5748 ↗️ в українське законодавство введено поняття «мобінг»:
«діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність».

Штрафи становлять:
  • 1 700-2 550 грн або 20-40 годин громадських робіт.

За переслідування, вчинене повторно або групою осіб:
  • 3 400-5 100 грн або 40-60 годин громадських робіт.

Проте у Головному науково-експертному управлінні Апарату Верховної Ради України вважають, що лише це не вирішить проблему цькувань та переслідувань на робочому місці. Оскільки тягар доведення факту мобінгу покладається на потенційну жертву.

Наприклад, у Швеції, яка прийняла відповідне законодавство в 1993 році, керівництво компанії зобов’язане провести власне розслідування та надати підтримку працівникам, якщо є ознаки психологічного насильства. У країні створені організації для надання допомоги жертвам мобінгу.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22479
Алюмінієві профілі Profilco