В Україні встановили штрафи за системні цькування на роботі
Ілюстраційне фото: Andre Hunter on Unsplash

В Україні встановили штрафи за системні цькування на роботі

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо протидії цькуванню (мобінгу) у сфері праці. Законопроєкт №5749 від 12.07.2021 ↗️ направлено на підпис Президенту.

Мобінг — це системні цькування або приниження на роботі. Може включати постійні негативні висловлювання про співробітника, його соціальну ізоляцію, поширення неправдивої інформації.

Законом №5748 ↗️ в українське законодавство введено поняття «мобінг»:
«діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність».

Штрафи становлять:
  • 100-150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 1 700-2 550 грн;
  • або 20-40 годин громадських робіт.

За переслідування, вчинене повторно або групою осіб:
  • 200-300 неоподатковуваних мінімумів — 3 400-5 100 грн;
  • або 40-60 годин громадських робіт.

Однак у Головному науково-експертному управлінні Апарату Верховної Ради України вважають, що запровадження окремої статті не розв'яже проблеми цькування на робочому місці. Оскільки тягар доказування буде на можливому потерпілому.

Наприклад, у Швеції, де законодавство проти переслідувать на цькування було прийнято у 1993 році, за перших ознак психологічного насильства керівництво компанії має розпочати власне розслідування та надати підтримку працівнику. У країні створені організації для надання допомоги жертвам мобінгу.
У Бельгії роботодавець має здійснювати заходи профілактики, проводити навчання, самостійно розслідувати випадки та підтримувати жертв.
В Ірландії існують формальна та неформальна процедури протидії мобінгу. Неформальна — це примирення, формальна — розгляд письмової скарги.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22479
Алюмінієві профілі Profilco