Різниця в цінах на енергоносії між Європою та США загалом не вплине на конкурентоспроможність
Ілюстраційне фото: Robin Sommer (с) Unsplash

Різниця в цінах на енергоносії між Європою та США загалом не вплине на конкурентоспроможність

Енергетична криза в Європі не призведе до деіндустріалізації. Такої думки дотримується Allianz Trade, яка займається страхуванням комерційних ризиків.

У 2022 році зростання вартості комунальних послуг для компаній в Європі вдалося стримати. Для цього були створені різні державні програми. Втім, в Allianz Trade очікують, що цього року вартість комунальних послуг зросте. Очікується, що ціни на електроенергію зростуть на 40% у Німеччині та на 90% в Італії та Іспанії порівняно з 2021 роком.

Нещодавнє падіння гуртових цін на газ породило надію на те, що найгірші наслідки енергетичної кризи в Європі вже позаду. Однак ситуація на ринках газу (та електроенергії) повільно впливають на реальну економіку. Це пов'язано з тим, що більшість рахунків за електроенергію для домогосподарств та підприємств базуються на фіксованих цінах та контрактах.

Однак це не змінить правила конкурентоспроможності європейської промисловості. В Європі на цінову конкурентоспроможність найбільше впливають витрати на робочу силу та обмінний курс. А витрати на енергію в обробній промисловості зазвичай становлять близько 1-1,5% від собівартості продукції. Таким чином, Allianz Trade зазначає, що енергетична криза не є фактором переміщення торгівлі промисловими товарами з Європи до США.

Європейське виробництво загалом демонструє хороші результати, за винятком алюмінієвої та сталевої промисловості. Виробництво алюмінію зросло в Північній Америці та країнах Перської затоки, але скоротилося в Західній та Центральній Європі. Деякі металургійні заводи закрилися через високі ціни на електроенергію в регіоні. Крім того, виробництво сталі в Європі значною мірою скоротилося, оскільки закінчився термін дії тимчасових заходів підтримки під час пандемії.

Енергетична криза впливає на прибутковість та інвестиції європейських компаній. Експерти Allianz Trade оцінюють інвестиційні втрати в 40 мільярдів євро у Франції та 25 мільярдів фунтів стерлінгів у Великій Британії. Є також ознаки того, що європейська частка на ринку починає зменшуватися. Країни Азії, Близького Сходу та Африки збільшують свою частку на ринку. Європейським експортерам в Ірландії та Польщі також вдалося збільшити свою частку.

А експортний потенціал України обговорять на конференції WINDO KYIV IV 10 лютого 2023 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22544