Для європейських підприємств ціновий шок на енергоносії призведе до помірних втрат у виробництві
Ілюстраційне фото: Robin Sommer (с) Unsplash

Для європейських підприємств ціновий шок на енергоносії призведе до помірних втрат у виробництві

Енергетична криза в Європі не призведе до деіндустріалізації. Так вважають фахівці Allianz Trade, яка займається страхуванням комерційних ризиків.

У 2022 році зростання корпоративних рахунків за комунальні послуги в Європі вдалося стримати. На це була спрямована низка державних програм. Але Allianz Trade очікує зростання цін за комунальні послуги цього року. Ціна на електроенергію в Німеччині зросте на 40% порівняно з 2021 роком, а в Італії та Іспанії — на 90%.

Нещодавнє падіння оптових цін на газ породило надію, що найгірші наслідки енергетичної кризи в Європі вже позаду. Але ситуація на ринку газу (та електроенергії) не швидко позначається на реальній економіці. Оскільки рахунки за комунальні послуги для домогосподарств та підприємств здебільшого базуються на фіксованих цінах та контрактах.

Проте це не змінить правила конкурентоспроможності європейської промисловості порівняно з американською. У Європі цінова конкурентоспроможність більш чутлива до вартості робочої сили та обмінного курсу. А енерговитрати загалом становлять близько 1-1,5% виробництва у виробничому секторі. Тому Allianz Trade зазначає, що енергетична криза не призвела до переорієнтації торгівлі промисловими товарами з Європи на США.

Європейський виробничий сектор загалом добре розвивається, за винятком алюмінієвої та сталеливарної промисловості. Виробництво алюмінію зросло в Північній Америці та країнах Перської затоки, але скоротилося в Західній та Центральній Європі. Високі регіональні витрати на електроенергію призвели до закриття металургійних заводів. Виробництво сталі також серйозно скорочується в Європі через завершення тимчасових заходів підтримки у зв’язку з пандемією.

Енергетична криза впливає на прибутковість європейських компаній та інвестиції. Фахівці Allianz Trade називають 40 млрд євро інвестиційних втрат у Франції та 25 млрд фунтів стерлінгів у Великобританії. Також є ознаки того, що Європа почала втрачати частку ринку. Країни, які отримують вигоду, знаходяться в Азії, на Близькому Сході та Африці. Європейським експортерам з Ірландії та Польщі також вдалося збільшити свою частку ринку у 2022 році.

А про експортний потенціал України поговорять на WINDO KYIV Conference IV 10 лютого 2023 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22544
Алюмінієві профілі Profilco