Старі швейцарські вікна використовуються для ремонту в Україні
Фото: facebook.com/windowsforukraine

Старі швейцарські вікна використовуються для ремонту в Україні

Швейцарська некомерційна організація Re-Win реалізує ініціативу «Вікна для України». Асоціація організовує повторне використання старих вікон. В рамках ініціативи Re-Win збирає вікна у Швейцарії та перевозить їх в Україну.
У 2022 році ReWin вже організувала кілька перевезень в Україну. Дистриб’юцією в Україні займалася благодійна організація «Ініціативне покоління».

У Швейцарії власники нерухомості обережно демонтують свої вікна, які ReWin вимірює та каталогізує.
З проміжного складу конструкції перевозять в Україну вантажівкою або потягом та вантажівкою.

Це чудова ініціатива, але є кілька застережень. Оскільки доставляються вже готові конструкції, віконні прорізи, можливо, доведеться розширювати або звужувати.
Крім того, оскільки це старі вікна, їхній клас енергоефективності може не відповідати вимогам чинного ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель». І є велике питання щодо того, чи дозволять ці вікна краще принцип build back better. Тобто, чи допоможуть вони відновити будівлі набагато краще, ніж було раніше. Якщо власники постраждалих будинків сприйматимуть цю ініціативу як тимчасове рішення, то попередження не матиме для них значення. В іншому випадку, найближчим часом їм доведеться задуматися про поліпшення теплоізоляції своїх будинків і квартир. А також вирішувати, куди утилізувати старі вікна.

Українські виробники вікон також допомагають склити об'єкти на некомерційній основі та не знижують енергоефективність відновлюваних конструкцій.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22679