Старі вікна зі Швейцарії використовують для відбудови розбомблених будинків
Фото: facebook.com/windowsforukraine

Старі вікна зі Швейцарії використовують для відбудови розбомблених будинків

Швейцарська некомерційна асоціація Re-Win реалізовує ініціативу «Вікно для України». Асоціація рятує компоненти від викидання та організовує їх повторне використання. У рамках «Вікно для України» ReWin збирає швейцарські вікна та транспортує їх в Україну.
На початок 2023 року Re-Win організувала вже кілька перевезень в Україну, де їх прийняла благодійна організація «Ініціативне покоління».

У Швейцарії власники нерухомості обережно демонтують вікна. Re-Win вимірює та каталогізує отримані компоненти. Асоціація також виготовляє рами.
З проміжного складу вікна везуть в Україну вантажівкою або потягом.

Це чудова ініціатива, яка має низку застережень. Доставляють готові конструкції, тому може виникнути необхідність розширити або звузити отвір під вікно.
Крім того, це старі вікна і залишається питання їхнього класу енергоефективності. Є велика імовірність, що вони не відповідають вимогам чинного ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель». І є великий сумнів, що ці вікна дозволять реалізувати принцип build back better. Тобто допомогти відбудувати в рази краще, ніж було. Якщо власники пошкоджених будівель сприймають ініціативу, як тимчасове рішення, то для них застереження не актуальна. В іншому випадку, найближчим часом їм все ж доведеться думати над покращенням теплоізоляції будинку або квартири. І розв’язувати питання, куди викидати старі вікна.

Українські виробники вікон також допомагають із склінням конкретного об’єкта у разі звернення та не знижують енергоефективність вікон під час відбудови.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22679