Усі новобудови мають бути обладнані сховищами — КМДА
Фото: КМДА

Усі новобудови мають бути обладнані сховищами — КМДА

КМДА планує звернутися до Верховної Ради з проханням усунути можливість будувати новобудови без укриттів. Як повідомляє офіційний портал Києва, поки забудовники зможуть обійти вимогу проєктувати укриття в житлових будинках.

Після прийняття Закону України щодо цивільного захисту↗️, стаття 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»↗️ передбачає:
10. Проектна документація на будівництво обов’язково має містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, у складі якого може передбачатися будівництво захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення, а також проектні рішення щодо врахування вимог пожежної та техногенної безпеки, для:
1) об’єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб;

До об’єктів з середніми та значними наслідками відносяться житлові будинки в чотири й більше поверхів, об'єкти культурної спадщини тощо↗️.

За даними КМДА, працює положення, «яке вимагає передбачити укриття в проєкті будівництва або щоб була можливість користуватись сховищем поряд». Сполучник «або» дозволяє уникнути проєктувати сховище.
ДСНС та місцеві органи влади також усунуті від прийняття будівель в експлуатацію.

Також столичні укриття обладнають домофонами для автоматизованого доступу.

Серед вимог, яким мають відповідати притулки:
  • Забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»
  • Облаштування щонайменше два входи. ДБН В.2.2-5-97 «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту».
  • На входах і виходах слід передбачити захисні та герметичні двері з віконницями. ДБН В.2.2-5-97

За словами інженера-проектувальника Олекси Муравльова, під час перевірки бомбосховищ на Донеччині в період з 2024 по 2015 рік, не було жодного сховища, побудованого після 1958 року. Імовірно, що після цього року будинки з бомбосховищами не будували.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22745