Забудовників планують зобов’язати будувати житло з укриттям
Фото: КМДА

Забудовників планують зобов’язати будувати житло з укриттям

Київська міська державна адміністрація планує ініціювати звернення до Верховної Ради, щоби новобудови проєктувалися виключно з укриттями. Як зазначається на офіційному порталі Києва, зараз забудовники можуть обходити норму, що зобов’язує обладнати житлові будинки сховищами.

Після прийняття Закону України щодо забезпечення цивільного захисту↗️, стаття 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»↗️ містить положення:
10. Проектна документація на будівництво обов’язково має містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, у складі якого може передбачатися будівництво захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення, а також проектні рішення щодо врахування вимог пожежної та техногенної безпеки, для:
1) об’єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб;

Йдеться про житлові будинки понад чотири поверхи, пам’ятки культурної спадщини тощо↗️.

Як зазначили у КМДА, також є положення, «яке вимагає передбачити укриття в проєкті будівництва або щоб була можливість користуватись сховищем поряд». Це «або» дозволяє обійти вимогу обов’язкового облаштування укриття.
Також ДСНС та місцеве самоврядування відсторонені від процесу введення будинків у експлуатацію.

Також столичні укриття обладнають домофонами для автоматизованого доступу.

Серед вимог, яким мають відповідати укриття:
  • Забезпечення доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».
  • Обладнання щонайменше двома входами. ДБН 2.2-5-97 «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту».
  • Входи та виходи слід обладнати захисно-герметичними та герметичними дверима з віконницями. ДБН 2.2-5-97

Як зазначає інженер-проєктуальник Олекса Муравльов, під час обходу бомбосховищ на Донеччині у 2014-2015 роках він не зустрічав укриття, побудованих після 1958 року. Імовірніше будинки з бомбосховищами перестали будувати після 1958 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22745