Вчені розробили скло з удвічі меншим викидом вуглецю
Фото: Adrienne Berard(с) Penn State
Зразок LionGlass, для виробництва якого потрібно менше енергії та яке є стійкішим до пошкоджень порівняно зі стандартним склом

Вчені розробили скло з удвічі меншим викидом вуглецю

Учені з Пенсильванського університету представили новий вид скла, який отримав назву LionGlass. Цей матеріал, за їхніми словами, демонструє низьку витрату енергії на виробництво та вражаючу стійкість до пошкоджень порівняно зі звичайним склом. Наразі дослідники подали заявку на патент.

Традиційне скло виготовляється шляхом плавлення трьох основних компонентів: кварцового піску, кальцинованої соди та вапняку. Однак LionGlass відрізняється від звичайного скла тим, що в ньому використовуються інші компоненти, які не містять вуглецю. Вчені не розкривають конкретних деталей заміни кальцинованої соди та вапняку новими сполуками.

Також значна частина викидів CO2 під час виробництва скла походить від високих температур плавлення. І ось тут LionGlass робить свій внесок: завдяки зниженню температури плавлення на приблизно 300-400 градусів за Цельсієм, цей матеріал зменшує споживання енергії на близько 30% порівняно зі звичайним склом.

Однією з головних переваг нового скла є його стійкість до розтріскування. За даними дослідницької групи, звичайне скло витримує навантаження приблизно 0,1 кілограма сили. У випадку LionGlass цей показник збільшується до одного кілограма сили, і вчені навіть не досягли максимального навантаження. Їх обмежили можливості обладнання Vickers під час тестування.

Провідний науковець проєкту, Джон Мауро, сподівається, що підвищена міцність LionGlass може призвести до розробки продуктів з меншою вагою. Через свою значну стійкість до пошкоджень, LionGlass дозволяє зробити матеріали значно тоншими, зберігаючи при цьому їхню міцність та надійність.

Наступним етапом розвитку LionGlass є співпраця з виробниками скла для масштабування процесу виробництва. Наразі компанії, які спрямовані на зменшення викидів CO2, вже використовують склобій, зелену енергію, підвищують ефективність плавильних печей та переходять на водень замість газу.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22786
Ролети з теплим коробом GANT