Нове скло скорочує вуглецевий слід майже вдвічі та в 10 разів стійкіше до пошкоджень
Фото: Adrienne Berard(с) Penn State
Зразок LionGlass, для виробництва якого потрібно менше енергії та яке є стійкішим до пошкоджень порівняно зі стандартним склом

Нове скло скорочує вуглецевий слід майже вдвічі та в 10 разів стійкіше до пошкоджень

Дослідники з пенсильванського університету представили новий вид скла. Вони стверджують, що LionGlass потребує значно менше енергії для виробництва та набагато стійкіше до пошкоджень, ніж стандартне скло. Дослідницька група подала заявку на патент.

Звичайне скло виготовляється шляхом плавлення трьох основних матеріалів: кварцового піску, кальцинованої соди та вапняку. Сода — це карбонат натрію, а вапняк — карбонат кальцію, обидва вони виділяють вуглекислий газ (CO2) під час плавлення. LionGlass виключає використання матеріалів, що містять вуглець. Дослідники не повідомляють, які сполуки замінили соду та вапняк.

Але основна частина викидів CO2 походить від нагріву печей до високих температур для плавлення скла. Під час виробництва LionGlass температура плавлення знижується приблизно на 300-400 0C. Це призводить до зниження споживання енергії приблизно на 30% порівняно зі звичайним склом.

Ще однією перевагою нового скла є його стійкість до розтріскування. За словами команди, звичайне скло тріскається під навантаженням близько 0,1 кілограма сили. Нове скло не тріснуло під навантаженням в один кілограм. Це не межа стійкості LionGlass. Дослідники лише досягли максимального навантаження, дозволеного обладнанням Vickers.

Провідний дослідник проєкту Джон Мауро (John Mauro) сподівається, що підвищена міцність нового скла означає, що вироби з нього можуть бути легшими. Оскільки LionGlass у 10 разів стійкіший до пошкоджень, ніж сучасне скло, воно може бути значно тоншим.

Наступним кроком у розвитку LionGlass є партнерство з виробником скла для масштабування процесу. Зараз виробники скла використовують склобій та зелену енергію, підвищують енергоефективність плавильної печі та використовують водень замість газу для зменшення викидів СО2.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22786
Нова компактна ручка HOPPE