Встановлено відповідальність за роздільне збирання відходів будівництва та знесення
Олена Сердюк

Встановлено відповідальність за роздільне збирання відходів будівництва та знесення

Набув чинності Закон «Про управління відходами» № 2320-ІХ ↗️. Він регулює також питання пов'язані з відходами будівництва та знесення.

Згідно з цим законом, управління відходами має ґрунтуватися на певних принципах. Перш за все, підприємства, які створюють відходи, повинні дотримуватися ієрархії управління відходами з метою:
  1. Запобігання утворенню відходів;
  2. Підготовки відходів до повторного використання;
  3. Рециклінгу;
  4. Відновлення відходів (у тому числі виробництва енергії);
  5. Видалення відходів.


Забудовники та компанії, які здійснюють знесення будівель, зобов'язані забезпечити роздільне збирання відходів, облік та передачу їх відповідно до статті 13 закону. Це включає підготовку відходів до повторного використання, рециклінгу або відновлення.

Закон також передбачає, що організацію управління відходами будівництва та знесення здійснюють органи місцевого самоврядування, згідно зі статтею 26.

Для галузі виробництва вікон та дверей з ПВХ цей закон може посприяти створенню заводів з вторинного перероблення віконних та дверних ПВХ профілів. Як вказано в брошурі від Громадської Організації "ДЕСПРО" ↗️, у металопластикових вікнах та дверях можна переробити лише металеве армування, а інші компоненти мають потрапити на полігон для захоронення. Ще скло можна використовувати як порошкоподібний заповнювач для виробництва бетонних виробів та інших матеріалів відповідно до Порядку поводження з відходами.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22808