Вчені запропонували концепцію фасадів для збору дощової води та охолодження через випаровування
Фото: Universität Stuttgart

Вчені запропонували концепцію фасадів для збору дощової води та охолодження через випаровування

Молоді вчені з Штутгартського університету представили прототип під назвою HydroSKIN, який обіцяє боротьбу з затопленням та міською спекою. Ця легка текстильна оболонка прикріплюється до фасадів будівель і виконує подвійну функцію: спочатку вона поглинає дощову воду, а потім використовує її для зменшення споживання внутрішнього водопостачання, наприклад, для змиву туалетів або поливу рослин. Крім того, під час спекотних періодів HydroSKIN випускає воду, що випаровується, для охолодження середовища.

Основною метою цього матеріалу є зниження ризику затоплення та спеки в містах, розширення природного регулювання мікроклімату та зменшення навантаження на каналізаційну інфраструктуру.

HydroSKIN складається з трьох шарів. Зовнішній шар виготовлений з водонепроникної тканини, що захищає внутрішню частину від забруднень та комах. Середній волокнистий шар забезпечує підвищене водопоглинання та випаровування. Внутрішня плівка відводить воду вниз.

HydroSKIN був представлений громадськості 4 жовтня 2022 року, а цього року отримав дизайнерську нагороду German Design Award Gold 2024 як інноваційний продукт, який надихає та слугує моделлю для всієї галузі.

Також ift Rosenheim планує показати водонепроникне поворотно-відкидне вікно для підвалу.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23079