Вчені запропонували поглинати дощ на фасадах для зменшення шкоди від зміни клімату
Фото: Universität Stuttgart

Вчені запропонували поглинати дощ на фасадах для зменшення шкоди від зміни клімату

Вчені запропонували зменшити затоплення та міську спеку за допомогою текстильної оболонки на фасадах.

Молоді вчені зі Штутгартського університету представили прототип HydroSKIN. Легка текстильна оболонка поглинає дощову воду, що потрапляє на фасад. Потім її можна використовувати для зменшення споживання води всередині будівлі, наприклад, для змиву туалету або поливу рослин. Під час спекотної погоди HydroSKIN випускає воду для охолодження середовища шляхом випаровування. Метою є зниження ризиків затоплення та спеки в містах шляхом зняття навантаження на каналізаційну інфраструктуру та забезпечення природного регулювання мікроклімату.

Спеціальна тканина складається з трьох шарів. Зовні використовується водопроникна тканина, яка захищає внутрішню частину від частинок бруду та комах. Проміжний волокнистий шар забезпечує підвищене водопоглинання та випаровування. Плівка з внутрішньої сторони відводить воду в нижній профіль.

HydroSKIN представлено громадськості 4 жовтня 2022 року, а в цьому році отримав дизайнерську нагороду German Design Award Gold 2024 як продукт, що надихає та слугує моделлю для всієї галузі.

Також на виставці FENSTERBAU FRONTALE 2024 ift Rosenheim покаже стійкі будівельні вироби.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23079