Українські виробники виготовляють вікна згідно ДБН В.2.6-31:2021 (уточнено)
Ілюстративне фото: Ksenia Chernaya (с) Pexel

Українські виробники виготовляють вікна згідно ДБН В.2.6-31:2021 (уточнено)

WINDO KYIV Conference IV online
Основні виробники вікон на українському ринку заявляють, що випускають конструкції, які відповідають нормам ДБН В.2.6-31:2021. Про це заявили лідери української віконної галузі на круглому столі в рамках конференції WINDO KYIV Conference IV.

У вересні 2022 року набув чинності ДБН В.2.6-31:2021 "Теплова ізоляція та енергетична ефективність будівель" (pdf)️↗️. У переліку сфер застосування вимоги енергоефективності не поширюються на будівлі, що постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій:
1.4 Положення цих норм щодо мінімальних вимог до енергетичної ефективності будівель за показниками, що регламентуються у розділі 4 цих норм, не поширюються: на будівлі, що встановлені у статті 2 Закону ↗️; при виконанні будівельних робіт з відновлення окремих конструкцій будівель та споруд, з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) та відновлення функціонування об'єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення, без зміни їх геометричних розмірів; при реконструкції, капітальному ремонті частин будівлі (приміщень чи їх сукупності), які не є її відокремленою частиною.

Це може бути неправильно витлумачено як дозвіл на встановлення вікон, якщо не прочитати розділ 4:
4.2 Критерієм, за яким оцінюється енергетична ефективність житлових або
громадських будівель в цілому чи їх відокремлених частин (за умови їх автономності) є
виконання умови:
EPuse ≤ EPp,
де EPuse річне розрахункове або фактичне значення загального показника питомого
енергоспоживання будівлі при опаленні та охолодженні, що визначають згідно з 4.3

У ньому мова йде про питоме енергоспоживання будівлі під час опалення та охолодження. Вимоги до вікон та дверей описані в розділі 5. Тобто під час відновлювальних робіт огороджувальні конструкції повинні досягати мінімально допустимого значення приведеного опору теплопередачі Rqmin.

Незважаючи на можливу плутанину в трактуванні положень ДБН, основні виробники вікон в Україні не знизили показники енергоефективності своїх товарів.

Олександр Рязанов, керівник "Акорд-С" (ТМ Epsilon), розповів, що компанія бере некомерційну участь у відновленні та встановлює вікна, які відповідають ДБН В.2.6-31:2021. Оскільки в компанії розуміють, що ці вікна не будуть замінені ще довго або ніколи.

Viknar'off займається відбудовою на некомерційній та комерційній основі. І для кожного проєкта виробляє вікна, що відповідають ДБН.

А Завод Steko дотримується вимог та звертає увагу своїх дилерів на це. Компанія вказує в рахунку-фактурі коефіцієнт опору теплопередачі вікна, яке виробила.

Нова версія ДБН В.2.6-31:2021 підвищила вимоги до теплоізоляції вікон, балконів, фасадів та зовнішніх дверей на 17-20%.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 22563
Алюмінієві профілі Profilco