Українські виробники вікон не знижують енергоефективність вікон під час відбудови (уточнено)
Ілюстративне фото: Ksenia Chernaya (с) Pexel

Українські виробники вікон не знижують енергоефективність вікон під час відбудови (уточнено)

WINDO KYIV Conference IV online
Основні виробники вікон на ринку України зазначили, що виготовляють конструкції згідно з новим ДБН В.2.6-31:2021. Про це заявили лідери віконної галузі України під час круглого столу в рамках віконної конференції WINDO KYIV Conference IV.

У вересні 2022 року введено в дію ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель» (pdf)↗️. У переліку сфер застосування вимоги енергоефективності не поширюються на будівлі, які постраждали в аварійній ситуації:
1.4 Положення цих норм щодо мінімальних вимог до енергетичної ефективності будівель за показниками, що регламентуються у розділі 4 цих норм, не поширюються: на будівлі, що встановлені у статті 2 Закону ↗️; при виконанні будівельних робіт з відновлення окремих конструкцій будівель та споруд, з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) та відновлення функціонування об'єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення, без зміни їх геометричних розмірів; при реконструкції, капітальному ремонті частин будівлі (приміщень чи їх сукупності), які не є її відокремленою частиною.

Це може неправильно витлумачено як дозвіл на встановлення будь-яких вікон, якщо не ознайомитися з розділом 4:
4.2 Критерієм, за яким оцінюється енергетична ефективність житлових або
громадських будівель в цілому чи їх відокремлених частин (за умови їх автономності) є
виконання умови:
EPuse ≤ EPp,
де EPuse річне розрахункове або фактичне значення загального показника питомого
енергоспоживання будівлі при опаленні та охолодженні, що визначають згідно з 4.3

У ньому йдеться про питоме енергоспоживання будівлі при опаленні та охолодженні. А вимоги до вікон, як огороджувальних конструкцій, наведені у розділі 5 «Вимоги до теплотехнічних показників елементів теплоізоляційної оболонки будівель та споруд». Тобто під час відновлення вікна та двері мають досягати мінімально допустимого значення приведеного опору теплопередачі Rqmin.

Попри можливу плутанину в тлумаченні положень ДБН, основні виробники вікон на українському ринку не знижували показники енергоефективності.

Керівник «Акорд-С» Олександр Рязанов (ТМ Epsilon) зазначив, що їхня компанія бере некомерційну участь у відновленні та встановлює вікна, які відповідають ДБН В.2.6-31:2021. Оскільки розуміє, що ці вікна не будуть міняти або дуже довго, або ніколи.

Viknar’off бере займається відновленням як на некомерційній, так і на комерційній основі. І для всіх проєктів виготовляє вікна згідно ДБН.

А Завод Steko дотримується вимог та звертає на це увагу своїх дилерів. Коефіцієнт опору теплопередачі виготовленого вікна компанія прописує в рахунках.

Нова редакція ДБН В.2.6-31:2021 на 17-20% посилила вимоги до теплоізоляції вікон, балконів, фасадів, зовнішніх дверей.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22563